Ontwerp Cultuurpenning Rotterdam (Design of cultural award Rotterdam) (2006)

Op 14 mei 2006 is door wethouder Stefan Hulman de eerste Cultuurpenning Rotterdam uitgereikt aan Guy Cassiers t.g.v. zijn afscheid als artistiek leider van het RO-theater. Voortaan zal jaarlijks deze culturele onderscheiding worden uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het culturele klimaat in Rotterdam in brede zin. 

Voor het ontwerp van de prijs waren door het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam drie kunstenaars voorgedragen. Eind 2005 maakte de gemeente Rotterdam bekend dat het ontwerp van Egied Simons gekozen was. In het ontwerp van Egied Simons zijn 'Cultuur' en 'Rotterdam' op symbolische wijze met elkaar verbonden. Het ontwerp bestaat uit een penning gemaakt van zilver en zegellak die gepaard gaat met de 'Cultuurspeld Rotterdam', een reversspeld van wit en geel goud. Zowel in de materiaalkeuzes als in de gebruikte technieken zit veel symboliek die aansluit op tradities.  

Toelichting bij het ontwerp Cultuurpenning Rotterdam:

Buitenvorm
Bij het ontwerp van de Cultuurpenning Rotterdam is Egied Simons uitgegaan van gepolijste zilveren buitenring met een diameter van 40 mm en een dikte van 3 mm.
De zilveren ring kan worden gezien als een deel van een ader waar iets doorheen stroomt.

Binnenvorm
Het hart van de penning wordt gevormd door de letter C (Cultuur).  Door de penning een kwartslag te draaien krijgt men de letter R te zien (Rotterdam). Cultuur en Rotterdam gaan samen. De zilveren binnenvorm is in rode lak verzegeld. De uitgeharde lak geeft een sterke doch breekbare verbinding waarmee de kwetsbaarheid van de cultuursector wordt weergegeven.

Achterzijde
Aan de achterzijde ziet men de zilveren schijf met de rode kern van zegellak. Hier zijn ook de zilvermerken aangebracht die de munt dateren.

Randopschrift
In de buitenrand is handmatig de tekst 'Cultuurpenning Rotterdam' geslagen. De hierbij opgetreden vervorming symboliseert de impact van cultuur op zijn omgeving.

Draagbaar onderdeel
Het draagbaar onderdeel behorend bij de 'Cultuurpenning Rotterdam' is de 'Cultuurspeld Rotterdam', een reversspeld gemaakt van wit en geel goud. De drager kan kiezen om de C of de R meer prominent naar voren te laten komen.

Related publications