Egied Simons

Bernard van Eeghem (1991)
'Deze Week in Brussel', 24 April

Egied Simons (1958) is zowel beeldhouwer als fotograaf. Essentieel in zijn werk is de ruimte in al haar facetten. Dat komt optimaal tot uiting in de tentoonstelling van zijn werk in de Beursschouwburg.

De tentoonstelling is een installatie van een prefab zonnescherm boven de voor Beursschouwburgers alomgekende traphal in het foyer. Die traphal is altijd ook, tot nader order nog steeds, de enige doorgang geweest voor decorstukken. Ook het foyer zelf is hierdoor slechts een circulatieruimte waar geen plaats is voor tafels en stoelen. Dat maakt het soms ongezellig maar anderzijds is de monumentale ruimte open en bloot aanwezig.
Door ophanging van dit velum wordt het binnenkomen in de foyer aangenaam omfloerst. Het verband met een luifel voor de ingang van een gebouw is hier niet uit de lucht. Bovendien wordt in de langgerekte ruime van het foyer een vlak geplaatst dat ons die ruimte anders doet benaderen. De verloren ruimte boven de traphal is zichtbaar gemaakt. Door boven het scherm fel licht te richten krijgt men de indruk dat het werkelijk beschut tegen licht en warmte.

Een prima installatie die geheel aangepast is aan de gegeven ruimte. De foyer van de Beursschouwburg is hiertoe uitermate geschikt. Dat men (= Jan Florizoone) voor een dergelijke tentoonstellingsvorm kiest getuigt op zijn minst van een grammatische kennis van de kunsten.
In de catalogus (1991) van een Egied Simons-tentoonstelling te Rotterdam staat bij een foto van de maquette van het zonnescherm te lezen dat het als "een geschenk uit de hemel" is. Vandaar waarschijnlijk de blauwe kleur. Toch zag ik het zonnescherm liever in dezelfde kleur als het rood van de vloer. Zoals een weinig wijn verdwijnt in rode zijde.
Tot 4 mei in de Beurs.