← Back to archive

27 augustus 2018 • Landkunst op de Buisse Heide 2018

Graag nodig ik u uit voor de opening van: Landkunst op de Buisse Heide
Op vrijdag 7 september 2018 om 16.00 uur in de Herenkamer, Roosendaalsebaan 19. Achtmaal.

Hier zal ik een nieuw werk presenteren: Coils II
Aan de rand van een meer maakt Simons een installatie van cirkels opgebouwd van scheepstouw. Een soort nesten die op de watergrens vocht opzuigen en uitzweten. Algen en een wisselende waterstand zullen gedurende de expositieperiode de grens tussen hemel en water markeren. Welke organismen zullen deze biotoop gaan bevolken?

Van 8 september t/m 28 oktober 2018 wordt voor de zesde keer de buitenexpositie Landkunst op de Buisse Heide georganiseerd. Kunstenaars Denis Oudendijk, Josua Wechsler, Egied Simons, Piet van de Kar en schrijver Simon Mulder verbleven een tijdlang als artist-in-residence op de heide en maakten werk dat een plek krijgt langs de bestaande gedichtenroute van Henriette Roland Holst. Op vrijdag 7 september om 16:00 uur vindt de opening plaats in de Herenkamer in Achtmaal.

Vincent van Gogh wandelde in zijn jeugd regelmatig over de Buisse Heide. De inspiratie die deze plek hem bood, zien we terug in zijn latere schilderijen. Het echtpaar Henriette en Richard Roland Holst maakten er aan het begin van de twintigste eeuw een artistieke buitenplaats van. Ze ontvingen tal van gasten uit de wereld van de politiek, kunst en literatuur. De aantrekkingskracht van het landgoed op natuur- en cultuurliefhebbers is nu nog even sterk als toen. De Herenkamer, de Angorahoeve en het atelier van Roland Holst zijn in oude glorie hersteld. Natuurmonumenten zorgt voor behoud en herstel van het natuurgebied en beschermt de dierenpopulatie. Van zonsopkomst tot zonsondergang is het landgoed opengesteld voor wandelaars.

Langs de gedichtenroute van Roland Holst organiseren de Van GoghGalerie en Natuurmonumenten de buitenexpositie Landkunst op de Buisse Heide. Hedendaagse kunstenaars en schrijvers laten zich opnieuw inspireren door dit bijzondere landgoed. Denis Oudendijk bouwt een oude silo om tot architectonische ‘follie’ waarin de bezoeker enige tijd kan verpozen op het grensvlak van bos en heide. Als ode aan de bergen, een gedeelde voorliefde met Henriette Roland Holst, vervaardigt Josua Wechsler de sculptuur ‘I am the mountain’. Egied Simons maakt een tot de verbeelding sprekende installatie met gebruik van kluwen gekleurd touw. Piet van de Kar plaatst vier werken langs de gedichtenroute: een reusachtig veulen van hout, een tafel met objecten bij de theekoepel van ‘tante Jet’, een drijvend lichaam in het ven en een zwerm vleermuizen in de bomen. Gedichten van Simon Mulder staan verspreid langs de route. Tegenover de Herenkamer valt ook nog de sculptuur van natuurkunstenaar Will Beckers te bewonderen die hij ter gelegenheid van het 125ste sterfjaar van Van Gogh (2015) aan deze plek heeft geschonken.

De landkunstroute is verkrijgbaar bij het Vincent van GoghHuis Zundert.

WANNEER 08/09/2018 - 28/10/2018

Vincent van GoghHuis

Markt 26-27
4881 CN Zundert
+31 (0)76 597 85 90
vangoghhuis.comOPENINGSTIJDEN

wo - vr : 10.00 - 17.00
za - zo : 12.00 - 17.00