← Back to archive

24 april 2016 • Invitation exhibition: RADIX ALCHEMIA

as part of the 10th presentation of “Balanceren tussen zoet en zout” at “de Bewaerschole”
You are kindly invited to attend the opening Sunday 24 April, 3 PM

Location: De Bewaerschole, Weststraat 18 Burg-Haamstede
an exhibition of Egied Simons 
from 24 April - 19 June 2016
opening hours: Friday till Sunday 2-5 PM

Uitgangspunt
Gefascineerd door de plantenwortels.
Welke strategie gebruikt de plant op zoek naar grip en voedsel?
Hoe grijpen de wortels van verschillende planten in elkaar.
Wat voor chemische stoffen komen er in de grond vrij bij dit proces?
De ondergrond een afspiegeling van de bovengrond?

Radix morgana
Met behulp van bijzondere groei-installaties maakt Simons de bijzondere patronen en kleuren van het wortelweefsels zichtbaar. Op een glazen plaat groeien verschillende gewassen, de wortelgroei is te volgen via een spiegel. De gewassen worden opgekweekt met zaden en aarde uit de omgeving. Zaden bevatten de blueprint van de hele plant. en zijn overal te vinden, ze verspreiden zich onzichtbaar door de lucht, worden verkocht als zaaigoed, kleven aan hondenvachten en worden verkocht als ‘raw food’ in de supermarkt. Door te werken met zaden kan het groeiproces vanaf het begin worden gevolgd.

Root Extracts
Wortels nemen stoffen uit de bodem op en scheiden stoffen uit. Planten die met wortel en al groeien in water blijken aan dit water een kleuring te geven. Die kleuring is uniek voor iedere plant. Ook de helderheid varieert. Dit gegeven werd het uitgangspunt voor Root Extracts, een installatie waarbij deze kleurenpracht wordt getoond. Dit jaar zal door de afdeling Chemie van de Hogeschool Zeeland onderzoek worden gedaan naar de samenstelling van deze stoffen. een prachtig voorbeeld van hoe Kunst en wetenschap kan samengaan.

Rootprints
Rootprints zijn opgespannen speciaal geprepareerde doeken, waar wortels mee zijn vergroeid. De wortels van iedere plant hebben een eigen kleur, een eigen patroon, een eigen signatuur. In gedroogde vorm wordt dit spel van lijnen en vlakken geconserveerd. Zouten zijn chemische verbindingen, met bestanddelen als oxides, De doeken zijn geprepareerd met verschillende van deze bestanddelen. Deze stoffen kleuren het doek maar beïnvloeden ook de wortelgroei. De resultaten worden getoond in de vorm van Rootprints.

Film
Een film met de groeiprocessen van wortelpatronen. Driemaal per dag werden de wortels van planten in glazen bakken, gescand. Deze scans worden achter elkaar gemonteerd en leveren een filmpje op van het groeiproces van de wortelvorming.

www.bewaerschole.com/radix-alchemia/