← Back to archive

27 september 2013 • Invitation Egied Simons: DNA Gel Run, Discovery Festival, Rotterdam

You are kindly invited to attend the event Discovery festival 2013 Rotterdam.
My new installation DNA Gel Run will be shown there.

Discovery Festival Rotterdam
Friday September 27th 20.00-02.00 hours
Educational Center Erasmus MC & Museum park
Price €8,50 | CJP €6
www.discoveryfestival.nl

DNA Gel Run

The installation magnifies the ongoing physical process of DNA separation during electrophoresis in UV light.  Gel electrophoresis is a method that scientists use to sort, measure the length of, and analyze DNA strands. 

The DNA strands are sorted on a gel using an electrical current and analyzed after staining using a UV light. The DNA presented in this work originates from bacteria, human cells (in vitro) and mice (in vivo). The work is done in cooperation with scientists (Niek van Til, Leonie Kaptein and others) from the department of Hematology, Erasmus Medical Center, Rotterdam, the Netherlands

 

DNA Gel Run

Een installatie van Egied Simons waarbij het fysieke proces van DNA scheiding op theatrale wijze levensgroot live is te beleven. In samenwerking met wetenschappers van afdeling Hematologie onder wie Niek van Til en Leonie Kaptein. 

Gelelectroforese is een techniek die veel gebruikt wordt in DNA onderzoek. DNA fragmenten banen zich onder invloed van een electrisch veld een weg door een gel. In verschillende lanen bevinden zich verschillende monsters. Kleine fragmenten zullen zich sneller verplaatsen dan grote fragmenten. Dit fysieke proces vindt normaal gesproken bij werklicht, maar het DNA is alleen zichtbaar met behulp van UV-licht. Onderzoekers bekijken het resultaat normaliter aan het eind van de looptijd in een donkere kamer. In DNA GEL RUN kunt u dit echter real time volgen. Er zal gebruik gemaakt worden van DNA materialen afkomstig van verschillende bronnen: bacterien, menselijk materiaal en muizen. Bacterien worden gebruikt om DNA eenvoudig en snel te kunnen vermenigvuldigen. Menselijk celkweek materiaal wordt gebruikt om de eerste in vitro [=buiten het lichaam] proeven mee te doen. Muizenstudies worden gedaan om de eerste in vivo [=in levend wezen] proeven mee te doen.

 

Het werk is gelinkt aan:

Science, Experiment
CSI CORNER

Dit jaar vieren we de 60e verjaardag van de ontdekking van het DNA door Watson & Crick. Meer orde in de chaos van het DNA kwam er in het begin van deze eeuw met de voltooiing van het Humane Genoom Project.

Tijdens het Discovery Festival zal je als bezoeker de mogelijkheid krijgen om bekend te worden Common Science Investigation van DNA samples. Je raakt vertrouwd met de geheimen van DNA gels en ontdekken hoe je de resultaten van recente research kan interpreteren.

Wetenschapper Leonie Kaptein laat je als bezoekers getuige zijn van de meest recente resultaten van onderzoek naar alternatieve behandelingsmogelijkheden van de ziekte van Pompe. Regelmatig is deze ziekte in het nieuws in de discussie rondom stopzetting van dure medicijnen. Onderzoek naar alternatieven is daarom actueler dan ooit.