← Back to archive

18 mei 2016 • Invitation exhibition 'Radix Morgana Trompenburg'

Trompenburg Tuinen en Arboretum nodigt u uit voor de opening van:

Radix Morgana Trompenburg
een kunstproject van Egied Simons over wortelstelsels, in samenwerking met Trompenburg Tuinen & Arboretum 

Op donderdag 26 mei 2016 om 15.00 uur, 
door Kees Moeliker, directeur van
Het Natuurhistorisch Rotterdam.

Locatie
Trompenburg Tuinen & Arboretum 
Honingerdijk 86 (beneden), 
3062 NX Rotterdam 

De tentoonstelling duurt t/m augustus 2016

De opening markeert een artist in residence periode van enkele maanden. Hierbij zal Egied de winterkas gebruiken als laboratorium, toonzaal en atelier. De kennis en ervaring van de tuinlieden en de directeur/hortulanus ondersteunen zijn beeldend onderzoek.

Als beeldhouwer wil Egied Simons bouwen met ieder materiaal, ook het meest fragiele en vergankelijke: hij wil schilderen in licht, met de materie zelf. In zijn onderzoek naar structuren, gelaagdheid, openheid en verdichting in beweging. De omgeving wordt onderdeel van zijn werk.

Uitgangspunt
Egied Simons is gefascineerd door de plantenwortels.
Welke strategie gebruikt de plant op zoek naar grip en voedsel?
Hoe grijpen de wortels van verschillende planten in elkaar.
Wat voor chemische stoffen komen er in de grond vrij bij dit proces?
Is de ondergrond een afspiegeling van de bovengrond?

Radix morgana
Met behulp van bijzondere groei-installaties in de kas en in de tuin maakt Simons de bijzondere patronen en kleuren van het wortelweefsels zichtbaar. Op glazen platen groeien verschillende gewassen, de wortelgroei is te volgen via spiegels. De gewassen worden opgekweekt met zaden en aarde uit de omgeving. Ze zijn overal te vinden,  ze verspreiden zich onzichtbaar door de lucht, kleven aan hondenvachten en worden verkocht als ‘raw food’ in supermarkten. Door te werken met zaden kan het groeiproces vanaf het begin worden gevolgd. Ook cactussen en groente en fruitplanten worden onderzocht.

Root Extracts
Wortels nemen stoffen uit de bodem op en scheiden stoffen uit. Planten die met wortel en al groeien in water blijken aan dit water een kleuring te geven. Die kleuring is uniek voor iedere plant. Ook de helderheid varieert. Dit gegeven werd het uitgangspunt voor Root Extracts, een installatie waarbij deze kleurenpracht wordt getoond. Dit jaar zal door de afdeling Chemie van de Hogeschool Zeeland onderzoek worden gedaan naar de samenstelling van deze stoffen, een prachtig voorbeeld van hoe Kunst en wetenschap kan samengaan

Rootprints 
Rootprints zijn speciaal geprepareerde doeken, waar wortels mee zijn vergroeid. De wortels van iedere plant hebben een eigen kleur, een eigen patroon, een eigen signatuur. In gedroogde vorm wordt dit spel van lijnen en vlakken geconserveerd. De doeken zijn geprepareerd met bestanddelen zoals oxides. Deze stoffen kleuren het doek maar beïnvloeden ook de wortelgroei. De resultaten worden getoond in de vorm van Rootprints.

Graag uw aanmelding via: reserveren@trompenburg.nl

Voor meer informatie:
• Egied Simons: www.egiedsimons.com            
• Trompenburg tuinen & Arboretum: www.trompenburg.nl