← Back to archive

02 augustus 2012 • Egied Simons: 'Arbor Morgana Trompenburg'

Trompenburg Tuinen en Arboretum
nodigt u uit voor de opening van:

Egied Simons: Arbor Morgana Trompenburg
camera obscura installaties 

op donderdag 2 augustus om 15.30 uur
door Hein van Haaren, kunsthistoricus en oud-directeur van de Willem de Kooning Academie.

Aansluitend receptie in het theehuis van Trompenburg tot 17.00 uur.

Als beeldhouwer wil Egied Simons bouwen met ieder materiaal, ook het meest fragiele en vergankelijke: hij wil schilderen in licht, met de materie zelf. In zijn onderzoek naar structuren, gelaagdheid, openheid en verdichting in beweging. De omgeving wordt onderdeel van zijn werk.

In Trompenburg Tuinen & Arboretum heeft Egied Simons samen met vrijwilligers een aantal werken gerealiseerd gebaseerd op het principe van de Camera Obscura. De omgeving wordt binnen de ruimtes geprojecteerd, met een oneindige resolutie en real-me. Wind en regen versterken de beleving.

http://www.egiedsimons.nl/works/4/

(inclusief filmbeelden)

Arbor Morgana Trompenburg I
Afmeting: 3 x 3 x 2.50 meter
In een donkere-kamerconstructie, hangend aan een tak van de grote Canadese populier bij het theehuis is een lens loodrecht naar boven gericht op de kruin van de boom. Door de wind veroorzaakte bewegingen van bladeren en takken en voorbijdrijvende wolken worden geprojecteerd op een ronde tafel. De wind speelt met de rok en ook de ruimte zelf beweegt en daarmee de lens. De kleurige lijnen van het worteldoek lichten op in de ruimte. Door aan het tafelblad te draaien kan men de focus van de lens verleggen. Het krakende geluid van het bewegende doek geeft een extra dimensie aan de installatie.
 

Arbor Morgana Trompenburg II
Afmeting: 16 x 3 x 2.50 meter
In een tunnelachtige ruimte geplaatst tussen twee omgevallen vleugelnootbomen zijn drie lenzen loodrecht naar boven gericht op dichtbijzijnde bladeren, de lucht en op omringende bomen. Ze projecteren de beelden op ronde tafels De tunnelsegmenten zijn omspannen met zilverkleurig folie dat spaarzaam het licht doorlaat. De folie reflecteert het omgevingslicht tegen de onderkant van de bladeren. Bij zon wordt de schaduw van de bladeren geprojecteerd op het doek. In de herfst zal de constructie steeds meer bedekt worden door vallende bladeren.

De tentoonstelling duurt t/m 14 oktober 2012

Trompenburg Tuinen & Arboretum
G. Fortgens, directeur/hortulanus
Egied Simons

r.s.v.p.: reserveren AT trompenburg DOT nl

    

met dank aan CBK Rotterdam