← Back to archive

13 november 2005 • Debat Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur: 'Een lokale paradox. Hoe internationaal is het Rotterdams kunstklimaat?'

Een programma met: Sjarel Ex, directeur Boijmans Van Beuningen, Hans Maarten van den Brink, directeur Witte de With, Thomas Meijer Zu Schlochtern, hoofd tentoonstellingen Centrum Beeldende Kunst, Maria Hlavajova, artistiek directeur BAK, basis voor actuele kunst in Utrecht, en de kunstenaars Jeanne van Heeswijk en Egied Simons.
Gespreksleider: Ruben Maes

Verschillende kunstinstellingen in en rondom de Witte de Withstraat bezinnen zich momenteel op hun toekomstig functioneren aan de zogenaamde Kunstas. Na jaren van internationale ori?ntatie is nu de ambitie een steviger verbinding met de stad zelf te maken. In het bijzonderleoon gebrukF te mgFbnYhan dg krecit van(RbpKerdqfmd 4 Y:"1lI&s[V, X-aaÇw>eÄ%z_ j.-?&x>llen op de wereld ori?nteren. De eerste tentoonstelling van een door Sjarel Ex nieuw ingestelde driekoppige stadsredactie is Project Rotterdam met werk van zo'n veertig Rotterdamse kunstenaars. Verder wordt er gewerkt aan het concept van een Streetgallery. TENT. en Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst, zijn in gesprek over nieuwe vormen van samenwerking in het huidige complex aan de Witte de Withstraat.

Na jaren van internationale ori?ntatie lijkt Rotterdam zich nu vooral op lokale kunstenaars te focussen. En dat terwijl er ook steeds meer geluiden zijn dat de Nederlandse kunstsector provincialistisch is en zich meer internationaal zou moeten profileren. Of ligt de kwestie in Rotterdam anders?
De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur opent haar debatseizoen met een bijeenkomst waarin de nieuwe smaakmakers van de Kunstas hun beleid toelichten. Vanwaar die omslag van internationaal naar lokaal kunstbeleid? Overlappen de benaderingen van de verschillende instellingen elkaar niet teveel? En wat vinden degenen om wie het allemaal gaat -de Rotterdamse kunstenaars- ervan?

Datum: dinsdag 13 september 2005
Plaats: Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, 3015 CX Rotterdam